Управлінська довідка за підсумками перевірки учнівських зошитів

15.03.2015 08:14

Управлінська довідка за підсумками перевірки учнівських зошитів

 

Відповідно до плану роботи школи, плану внутрішкільного контролю заступником директора з навчально-виховної роботи, керівниками шкільних методичних об'єднань здійснювалась перевірка учнівських зошитів з української, російської мови, математики (3-А, 3-Б класи), математики, (5 -11 класи), української мови та літератури (5-11 класи), російської мови та  світової літератури (5 - 11 класи).

Мета перевірки:

 контроль за дотриманням  вимог до виконання письмових робіт учнями школи;

контроль за дотриманням нормативних вимог до перевірки учнівських зошитів вчителями;

дотримання єдиного орфографічного режиму учнями школи.

Завдання перевірки: визначити:

·       якість і характер письмових робіт;

·       якість і періодичність перевірки зошитів вчителями;

·       культуру ведення зошитів учнями ( охайність записів, каліграфія, дотримання вимог єдиного мовного режиму);

·       систему роботи над помилками;

·       обсяг і характер домашніх завдань;

·       якість знань учнів.
Форми отримання інформації:

перевірка учнівських зошитів заступником директора з НВР, керівниками шкільних методичних об'єднань ;

співбесіди з вчителями;

бесіди з учнями;

перевірка класних журналів в частині виставлення оцінок за ведення зошитів.

 

За підсумками перевірки була отримана наступна інформація.

 

1.    Кількість зошитів.

 

Українська мова  5-11 класи.  Вчителі ПІП

 Російська мова та світова література 5-11 класи. Вчителі ПІП

Учнями 5-11 класів ведеться необхідна кількість робочих зошитів з української та російської мови: 5-9 класи – по два зошити; 10-11 класи – по одному зошиту. З української та світової літератури ведеться по одному робочому зошиту.

Для контрольних робіт з української, російської мови, української та світової літератури  в усіх класах використовують по одному зошиту. В деяких класах вчителями російської мови та світової літератури використовуються друковані зошити для виконання самостійних, контрольних робіт, тематичних перевірок теоретичних знань учнів з теми (тестовий контроль). Аналіз контрольних письмових творів і переказів, контрольних диктантів з української та російської мови виконується  в  робочих зошитах, що відповідає нормативним вимогам. Вчителям української та російської мови необхідно посилити роботу над помилками учнів після виконання перевірних та творчих робіт.

Зошити для контрольних робіт ведуться відповідно до нормативних вимог та  зберігаються в школі протягом усього навчального року.

 Використовуються друковані зошити для контролю та перевірки знань учнів з російської мови та світової літератури:  8, 9 класи - Л.Д. Донина, Ю.Н. Тельпуховская. Комплексная тетрадь для контроля знаний.  Русский язык для школ с украинским языком обучения. – Х.: Изд. «Ранок», 2011. В зазначених зошитах виконуються роботи  за розділами: аудіювання, читання мовчки, складання діалогу, переказ, оцінювання мовних знань та навичок;

8, 9, 10 класи – світова література. Комплексний зошит для контролю знань. Авт. Чередник Л.А. – Х.: Вид-во «Ранок», 2010,2011 рр. (вчитель Данілова В.В.).

 Вчителем ... друковані зошити в 2013-2014 н. р. не використовуються.

Усі зошити учнів дозволені для використання в закладах освіти України, визнані безпечними для використання, відповідають нормативним вимогам СЕС.

 

2.    Кількість та обсяг  робіт.

 

Основними видами класних і домашніх письмових робіт  учнів з української, російської  мови є класні й домашні вправи. Кількість класних і  домашніх вправ визначалась учителями з урахуванням психолого-педагогічних особливостей класних колективів, рівня навчальних компетенцій учнів класів та становила одну – три за урок.  При проведенні подвоєних уроків   для виконання вдома пропонувалось 1 вправа, відповідно збільшувалось навантаження учнів під час роботи на уроці до 3-х,4-х вправ. В 9-Б класі  обсяг класних та домашніх робіт значно менший ніж в класі  паралелі.

 

3.    Види письмових робіт.

 

Вчителями систематично  практикуються  словникові диктанти. Середня кількість слів у зазначених диктантах: 12 – у 5 класі, 24 – у 6-7 класах, 36 – у 9-10 класах, 48 - в 11 класі , що відповідало нормативним вимогам. Проведенню словникових диктантів передувала словникова робота з поясненням значення незнайомих слів, історичний, лінгвістичний коментар.

Відповідно до програмних вимог проводились  навчальні диктанти, самостійні роботи, організовувалось написання  творів та переказів, виконання тестових завдання (як відкритої, так і закритої форми),  складання таблиць, схем, написання конспектів (10-11 класи), робота зі словниками та інші види робіт, передбачені чинними програмами. Цікавими формами роботи з учнями 5-11 класів є повідомлення на лінгвістичну тему, творче конструювання, коментоване письмо, дослідження, моделювання, пунктуаційні практикуми, пояснювальні диктанти, мовні аналізи текстів тощо.

Серед видів робіт з російської мови та світової літератури переважають слухові диктанти, вибіркові, словникові диктанти, творчі роботи, тести, ігри, переклади, складання схем, таблиць, вибіркове списування, аналіз диктанту,  тощо.  Систематично проводяться роботи з розвитку  усного та письмового мовлення, практикується взаємоперевірка робіт. Має місце робота з розвитку зв’язного мовлення: відтворення пропущених реплік в діалозі, складання діалогу за закінченням та ілюстрацією, переклад тексту, переказ з елементами опису місцевості, складання листа, твір – мініатюра за приказкою, редагування тексту, складання пояснювальної та службової записки, письмова відповідь на запитання, складання плану відповіді, порівняльна характеристика героїв твору, образів роману, твір – роздум (вчителі ПІП).

Вчителями української мови та літератури традиційно проводиться  робота з розвитку зв’язного мовлення у вигляді письмових  робіт: творів – описів зовнішності людини за картиною в художньому стилі, письмовий докладний переклад розповідного тексту з елементами опису зовнішності людини, докладний переказ художнього тексту розповідного характеру з елементами опису приміщення,  твір з обрамленням на морально – етичну тему,  твір у публіцистичному стилі на суспільну тематику, переклад  тексту з російської мови (5-11 класи), перекази тексту з творчим завданням (10, 11 класи) тощо.

В робочих зошитах мають  місце робочі матеріали для підготовки до усного стислого переказу розповідного тексту з елементами опису місцевості в художньому стилі, усного твору – опису тварини в художньому стилі, усний твір у публіцистичному стилі на морально – етичну тему, творів – роздумів за творами, що вивчаються та інші.

Друковані зошити з української мови та літератури не використовуються.

Учителі дотримуються системності в організації роботи з вдосконалення навичок письма учнів.

 

4.    Дотримання орфографічного режиму.

 

Учнями школи в цілому  дотримується єдиний орфографічний ( мовний)  режим. Вчителями ведеться робота з дотримання учнями єдиного орфографічного режиму.

Записи в зошитах  виконуються учнями  кульковою ручкою з синім чорнилом чи його відтінками, для підкреслення членів речення, позначення значущих частин слова, оформлення таблиць, схем тощо використовується простий олівець. Але в усіх класах школи має місце порушення даних вимог  (використання   чорнила чорного кольору, оформлення схем, підкреслювань ручкою, використання коректору для виправлення помилок в роботі). Багато зауважень до ведення зошитів учнями 5, 7, 8-Б, 9-А, 9-Б, 10 класів (вчителі  ПІП.).   Переважна більшість учнівських  зошитів зазначених класів неохайна, має місце невиконання домашніх та класних робіт, використання коректору. Вчителями систематично даються зауваження учням  щодо порушення ними вимог до ведення зошитів, знижуються оцінки за ведення зошитів. Ведення жодного зошита учнями  5-11 класів школи не може бути оцінене на 11, 12 балів. Більшість учнів 5-11 класів не використовують навички каліграфічного письма здобуті в початковій школі, роботи,  виконані в зошитах учнів,  не є каліграфічними в частині написання букв.

          Учнями 5-11 класів дотримуються вимоги в частині  підпису зошитів, написання дат уроків, видів робіт, інтервалів між видами робіт. Але є непоодинокі випадки порушень зазначених вимог. Учнями 6 класу допускається ведення робочих зошитів з української літератури та зошитів  для контрольних робіт в клітинку (Прізвища учнів, клас.). Неохайними є зошити учнів 6 класу  Прізвища учнів, клас.

Балами низького рівня оцінені зошити учнів: Прізвища учнів, клас.

Ряд учнів систематично не виконують домашні завдання:  Прізвища учнів, клас. більшість учнів 9-Б класу.

Порушуються вимоги до ведення  зошитів учнями Прізвища учнів, клас.

Балами достатнього та високого  рівня оцінені зошити учнів:  Прізвища учнів, клас. 

 Загальний стан ведення зошитів учнями за підсумками перевірки зошитів адміністрацією можна оцінити як задовільний.

 

 

5.    Перевірка зошитів вчителями.

 

Вчителями української та російської мови дотримується порядок перевірки письмових робіт учнів. Зошити для навчальних класних і домашніх робіт перевіряються двічі на тиждень у 5-6 класах,  2-3 рази на місяць у 7-9 класах, двічі на місяць у 10-11 класах. Фактично в усіх зошитах учнів вчителями перевірено усі виконані учнями роботи. Мають місце поодинокі випадки пропусків помилок учнів під час перевірки зошитів вчителями. Відмічено ретельність перевірки робіт учнів вчителями ПІП.

Відповідно до нормативних вимог ведення зошитів оцінюється  за 12 –бальною системою. Оцінки за ведення зошитів для навчальних класних і домашніх робіт виставляються в класні журнали раз на місяць у кожному класі окремою колонкою.

При виставленні  оцінки за ведення зошитів   враховуються  наступні критерії:

 наявність різних видів робіт;

 грамотність (якість виконання робіт);

 охайність;

 уміння правильно оформлювати роботи (дотримання вимог орфографічного режиму).

Вчителями української, російської мови додержуються технічні правила перевірки учнівських письмових робіт:

усі записи, помітки й виправлення в учнівських письмових роботах виконуються ручкою з червоним чорнилом;

виявлені помилки позначають відповідно до нормативних вимог.

Бали за навчальні твори, перекази виставляють у колонку під датою проведення, а вид роботи вказують на правій сторінці журналу в колонці Зміст уроку.

 

3. Математика: 5, 6, 8-А, 9-А, 10  класи. Вчитель 

    Математика:  7, 8-Б, 9-Б, 11 класи. Вчитель 

 

Для виконання усіх видів письмових робіт учнями ведеться два робочих  зошити з математики. Обсяг класних робіт в середньому становить 3 завдання,  домашньої – 2.

Для контрольних робіт ведуться окремі зошити, що зберігаються протягом навчального року в загальноосвітньому навчальному закладі. Використовуються друковані зошити:

 5 клас. Зошит для контролю навчальних досягнень з математики. Самостійні роботи. Контрольні роботи. Н.А.Тарасенкова, І.М. Богатирьова, О.М.Коломієць, З.О. Сердюк. Київ: Видавничий дім «Освіта», 2013 рік до підручника «Математика». Автори Н.А.Тарасенкова, І.М. Богатирьова, О.М.Коломієць, З.О. Сердюк.  Аналогічні зошити ведуться учнями 6, 7, 8-А, 8-Б, 9-А, 9-Б, 10, 11 класів видавництва  «Ранок»  (вчитель).  В зошитах представлені матеріали експрес – контролю на виконання якого передбачено 5 хвилин кожного уроку, самостійні роботи, які  проводяться після 3-4 уроків теми ( термін виконання  - 15-20 хвилин), картки контролю теоретичних знань (КТЗ), графічні тренінги (ГТ) та матеріали контрольних робіт. Контрольні роботи виконуються протягом уроку після відповідного інструктажу та організаційного етапу уроку. Вони практикуються після вивчення розділу теми або його частини.    

Зошити рекомендовані або схвалені до використання у ЗНЗ комісією з математики Науково методичної ради з питань освіти МОНУ.

Зошити, в яких виконуються навчальні класні і домашні роботи, перевіряються один раз на тиждень. Вчителі не обмежуються власною перевіркою виконання учнівських робіт, а й практикують  самоперевірку, взаємоперевірку, формуючи тим самим в учнів потребу здійснювати самоконтроль як рису особистості.

Бали високого та достатнього рівнів мають учні, перераховані за цими показниками вище.

Бали низького рівня за ведення зошитів з математики мають учні, зазначені вище.

Загальною особливістю є низький або недостатній  рівень мотивації учнів школи  на навчання, недостатній загальнокультурний рівень для саморозвитку та самовдосконалення, недостатній вплив батьків на дітей  в процесі набуття ними знань, умінь та навичок.

Вчителями ведеться робота з дотримання єдиного орфографічного режиму, але має місце не виправлення орфографічних помилок в зошитах з математики (вчителі )

 

4. 3 - А клас. Вчитель 

3-Б клас. Вчитель 

Математика, російська мова, українська мова.

Учнями ведеться необхідна кількість зошитів для виконання класних та домашніх робіт. Математика, українська мова, російська мова по 2  робочих зошита.

Обсяг класних та домашніх робіт відповідає психолого – педагогічним особливостям класу,  рівню складності тем, що вивчаються та становлять  2 класні та 1 домашню вправу. Опануванню програмного  матеріалу учнями з різним рівнем навчальних компетенцій  сприяє наявність різнорівневих завдань, система взаємоперевірки робіт учнями. Учителями ведеться індивідуальна  робота щодо усунення прогалин у знаннях учнів.

Тематика робіт в зошитах відповідає темам календарно-тематичного планування та записам в класних журналах.

Кращими є  зошити ... (3-А), ... (3-Б).

Неохайними та оціненими балами низького та середнього рівня є зошити ... (3-Б).

Зошити більшості учнів неохайні (культура ведення, зовнішній вигляд).Більш охайним є виконання малюнків, графіків. Підкреслення виконуються олівцем. Вчителями зроблені зауваження щодо неправильності поєднання, форми, розміру, нахилу літер, виправлення, неохайність оформлення роботи. З урахуванням вимог до ведення зошитів учнями початкових класів  ведення зошитів оцінено вчителем балами достатнього та середнього рівнів. Вчителями систематично  даються індивідуальні завдання з формування  навичок каліграфічного письма, багато робіт виконано учнями чітко, акуратно.

Співвідношення між репродуктивним і творчим характером класних та домашніх завдань оптимальне.

 Має місце невиконання  домашнього завдання учнями, про що свідчать записи  вчителя в робочих зошитах (...).

Вчителем перевірені всі роботи учнів  з дотриманням нормативних та технічних  вимог до перевірки зошитів. Оцінки за ведення зошитів систематично виставляються в класний журнал відповідно до Інструкції з ведення класних журналів учнів 1-4 класів.

Усі зошити, які використовуються  учнями, пройшли відповідну сертифікацію та  дозволені до використання в закладах освіти.

Робота учителів  з зошитами організована на достатньому рівні.

 

 За підсумками перевірки зроблені наступні висновки.

1.    Стан роботи з формування  навичок грамотного письма та  дотримання єдиного  орфографічного режиму учнями школи є задовільним.

2.    Вчителями дотримані нормативні вимоги до ведення та перевірки зошитів  учнів.

3.    Вчителями школи забезпечено реалізацію  Держстандарту філологічної та математичної освіти.

 

Рекомендації.

1.    Вчителям російської мови, світової літератури, української мови, математики, початкових класів  систематично опрацьовувати методичні рекомендації до викладання предметів, ведення зошитів учнями  та перевірки їх вчителями.

2.    Керівникам шкільних методичних об’єднань спланувати опрацювання питань ведення зошитів та перевірки їх учителями на  засіданнях предметних методичних об’єднань та  творчих груп.

3.    Класним керівникам довести до батьків учнів вимоги до ведення зошитів учнями та  критерії їх оцінювання вчителями певних предметів.

 

 

27.12.2013                                                             С.В.Кременчуцька