Вчимося жити разом

22.03.2020 21:29

Запровадження проекту «Вчимося жити разом» для дітей східних областей України на Кремінщині

Історія проекту

Початок збройного конфлікту на сході України обумовив появу  нового пласту в суспільстві -  родин з дітьми, що стали вимушеними переселенцями.  Складний процес внутрішньої міграції оголив багато проблем, пов’язаних  з їх адаптацією на новому місці проживання. Частина дітей перебувала в стресі через побачене вдома, частина не могла звикнути до нової школи, вчителів, знайти нових друзів, у декого були усі ці та безліч інших проблем. Для вирішення проблеми представництво Дитячого фонду ООН (ЮНІСЕФ) в Україні звернулося до Служби Європейської Комісії з гуманітарної допомоги та громадянського захисту (ЕСНО) по допомогу у фінансуванні спеціального  проекту «Вчимося жити разом». (Служба Європейської Комісії з гуманітарної допомоги та громадянського захисту (ЕСНО) фінансує операції з надання допомоги жертвам природних та антропогенних катастроф і конфліктів поза межами Європейського Союзу). З 2012 року в Службі ЕСНО було започатковано ініціативу «Діти миру» для надання підтримки гуманітарним проектам для дітей у зонах конфлікту в різних країнах світу.

Отже, проект «Вчимося жити разом» було ініційовано представництвом Дитячого фонду ООН (ЮНІСЕФ) в Україні, а Служба Європейської Комісії з гуманітарної допомоги та громадянського захисту (ЕСНО) в рамках своєї ініціативи «Діти миру» виділила на його реалізацію 800 тисяч євро. 

Зміст проекту та його виконавці.

Головним партнером проекту є Міністерство освіти і науки України. Громадська організація «Дитячий фонд «Здоров’я через освіту» разом з Національним Університетом «Києво-Могилянська Академія» стали головними виконавцями проекту «Вчимося жити разом». Він реалізується у Донецькій, Луганській, Харківській, Дніпропетровській та Запорізькій областях, в яких є найбільша кількість дітей, переміщених з зони конфлікту.

Проект реалізується в двох напрямках – формування у школярів життєвих навичок, що сприятимуть позитивній адаптації, та надання дітям психологічної допомоги та підтримки в навчальних закладах.

Проектною діяльністю планується охопити 25% всіх шкіл та дошкільних закладів задіяних областей, провести понад 130 тренінгів різних рівнів, навчивши понад 3300 педагогів та понад 50 000 дітей. З початку року автори та експерти працюють над створенням навчально-методичних матеріалів для вихователів дитячих садків і шкільних вчителів, які викладають предмет «Основи здоров’я» та розробок уроків для вихованців дошкільних навчальних закладів та учнів усіх вікових груп.

18-22 квітня в Києві відбувся тренінг для регіональних тренерів «Методика викладання курсу «Вчимося жити разом» в основній і старшій  школі».  Шість педагогів представляли  Луганську область. Серед них – Кременчуцька С.В. – заступник директора з навчально-виховної роботи  Кремінської ЗОШ I-III ступенів №4 та Щолок Л.Н. – вчитель Кремінської школи-гімназії. В процесі роботи тренінгу учасники ознайомились з концепцією, змістом і методикою викладання тренінгового курсу,  вимогами до тренінгової підготовки педагогів у регіонах, в ролі учнів та вчителів опрацювали  уроки-тренінги для учнів 5-10(11)  класів за курсом «Вчимося жити разом». Протягом літа зазначені обласні тренери  навчатимуть педагогів базових навчальних закладів області методиці викладання курсу, ознайомлять з особливостями його концепції та програми.  В 2016-2017 навчальному році тренінговий курс «Вчимося жити разом» буде реалізовуватись в навчальних закладах області.

За матеріалами семінару-тренінгу Кременчуцька С.В.